Cat | Cas | Eng
Números anteriors
Butlletí digital de l'IDIBELL
Número 144 - 19 de Abril de 2016

Principal > Notícies
Notícies
 
Data: 14/04/2016
La fosforilació mediada per S6K1, nou biomarcador i diana terapèutica potencial de l'obesitat

Un nou estudi identifica el mecanisme molecular pel qual la proteïna ribosomal S6 quinasa 1 (S6K1) regula l'adipogènesi primerenca, desvetllant una potencial via terapèutica per al tractament de l'obesitat.


El Dr. George Thomas, cap del Laboratori de Metabolisme del Càncer a l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l'Institut Català d'Oncologia (ICO), i la seva estreta col·laboradora, la Dra. Sara Kozma, han conduït un estudi que ha revelat un nou rol de S6K1 en la inducció d'una xarxa epigenètica que juga un paper clau en el procés de formació de greix. L'estudi, publicat a Molecular Cell, i destacat en una Preview, es va dur a terme en col·laboració amb investigadors de Standford, Cincinnati i Corea, i podria conduir potencialment al desenvolupament de biomarcadors de diagnòstic i fàrmacs dirigits contra l'obesitat, que s'ha convertit en una epidèmia mundial associada a una gran quantitat de patologies entre les quals s'inclouen la diabetis, la hiperlipidèmia, les malalties cardiovasculars i el càncer.

 

Estudis previs realitzats pels doctors Thomas i Kozma ja havien demostrat que la S6K1 juga un paper crític en la producció de lípids a través de la regulació transcripcional de la diferenciació de les cèl·lules mare mesenquimals (MSCs) en adipòcits (cèl·lules grasses), encara que les vies de senyalització nuclears mitjançant les quals es produeix aquesta resposta no es coneixien completament.

 

Aquesta nova publicació demostra que la transcripció de S6K1 està mediada per la translocació de S6K1 al nucli (induïda per BMP4), la fosforilació de la histona H2B que condueix al reclutament de EZH2 i la trimetil·lació de la histona H3. Aquest canvi epigenètic impulsa l’adipogènesi primerenca (la formació de greix), que és la principal causa de l'obesitat. Aquests resultats suggereixen que els inhibidors directes de S6K1 podrien servir com a ruta terapèutica potencial contra l'obesitat, una possibilitat que està sent estudiada en aquest moment pels investigadors.

 

Els resultats de l'estudi també suggereixen que la fosforilació mediada per S6K1 correlaciona amb l'Índex de Massa Corporal (IMC). Per tant, el nivell de fosforilació podria servir com un biomarcador potencial per a la obesitat, atès que la hiperactivació d'aquesta via de senyalització s'ha observat en mostres de teixits d'individus amb sobrepès. La doctora Kozma ha iniciat una col·laboració amb el Dr. José Manuel Fernández-Real, investigador principal del grup de recerca CIBERobn de Girona, en relació a aquesta interessant possibilitat.

 

Enllaç a l'article

L'adipogènesi està mediada per la translocació de S6K1 al nucli, la fosforilació de la histona H2B i la trimetil·lació de la histona H3.
 
Share/Bookmark
 
Tornar Enrere


Avisos legals | Contacte