Cat | Cas | Eng
Números anteriors
Butlletí digital de l'IDIBELL
Número 139 - 15 de Abril de 2015

Principal > Notícies
Notícies
 
Data: 14/04/2015
Descobreixen un gen supressor de tumors inactivat en un tipus de càncer de pulmó

La inactivació del gen PARD3 promou la invasió de cèl·lules tumorals i la metàstasi


Investigadors del grup de recerca en Gens i Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), liderats per Montse Sanchez-Cespedes, han identificat el gen PARD3 com a un supressor de tumors que està inactiu en càncer de pulmó de tipus escamós. Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista Cancer Research.

 

Una correcta polarització (orientació en l’espai) de les cèl·lules de  l’epiteli bronquial és essencial per al manteniment i el desenvolupament adequat d’aquest teixit en condicions normals.

 

El gen PARD3 codifica per una proteïna que regula la polarització de les cèl·lules i les unions intercel·lulars. Quan el gen està inactivat, es produeixen errors en aquesta orientació cel·lular i en el contacte amb les cèl·lules veïnes. “Qualsevol canvi que afecti aquesta estructura promou el desenvolupament de tumors” ha explicat la investigadora Montse Sanchez-Cespedes.

 

Invasió tumoral i metàstasi

 

Mitjançant la restitució dels nivells de la proteïna que codifica el gen PARD3, tant en línies cel·lulars com en models animals de ratolins, es va observar que al regular de nou la polarització de les cèl·lules es reduïa significativament el risc de metàstasi.

 

El càncer de pulmó

 

El càncer de pulmó és un dels tumors que presenta majors taxes de mortalitat a tot el món. Només a Espanya moren cada any al voltant de 20.000 persones per aquesta causa. L'elevada taxa de mortalitat es deu principalment al diagnòstic avançat de la malaltia, quan aquesta ja es troba en un estadi avançat.

 

La detecció tardana i la manca de teràpies eficaces fan que la probabilitat de supervivència dels pacients que tenen càncer de pulmó sigui molt baixa. En conjunt, només entre el 10% i el 15% dels pacients sobreviu més de 5 anys després de la seva detecció. L'origen de més del 80% dels casos és el consum de tabac. El càncer de pulmó de tipus escamós i l’adenocarcinoma pulmonar són els dos tipus de tumor pulmonar més freqüents.

 

Referència de l'article

 

Bonastre EVerdura SZondervan IFacchinetti FLantuejoul SChiara MDRodrigo JPCarretero JCondom EVidal ASidransky D8Villanueva ARoz LBrambilla ESavola SSanchez-Cespedes M. PARD3 Inactivation in Lung Squamous Cell Carcinomas Impairs STAT3 and Promotes Malignant Invasion. Cancer Res. 2015 Apr 1;75(7):1287-97. doi: 10.1158/0008-5472.CAN-14-2444.

 

 

Unions estretes correctes entre cèl·lules marcades en groc, gràcies a la presència de la proteïna PARD3
 
Les investigadores Montse Sánchez-Cespedes, Ester Bonastre i Sara Verdura
 
Share/Bookmark
 
Tornar Enrere


Avisos legals | Contacte